Brand Equity

Brand equity (merkwaarde voor klanten) is de mate waarin een merk in de ogen van de klant waarde toevoegt aan een product, dienst of organisatie.

Brand equity (merkwaarde voor klanten) is de mate waarin een merk in de ogen van de klant waarde toevoegt aan een product, dienst of organisatie. Het betreft een toegevoegde – immateriële – waarde.

Kevin Lane Keller ontwikkelde in 1993 het brand equity model, dat ook wel bekend werk als het Customer Based Brand Equity Model of CBBE model. Keller´s model is gebaseerd op twee dimensies: Brand Awareness en Brand Image.

Brand Awareness speelt een belangrijke rol in de keuzebeslissing van de consument, waarbij het merkt bepaalt of het product serieus overwogen wordt in de keuze van de consument. Bij Brand Image gaat het om het effect van het verschil, wanneer een consument de keuze heeft uit twee dezelfde producten van twee verschillende merken. Ook de merkkennis van de consument en de voorkeuren van de consument hebben hierin een bijdrage. Deze elementen vertalen zich in de hechting van de klant met een merk.

Als de Brand Equity van uw merk groot is (in ieder geval groter dan de Brand Equity van de concurrentie), dan zal de klant voor uw merk kiezen. Hoe meer positieve Brand Knowledge (opgebouwd uit Brand Awareness en Brand Image) uw merk heeft, des te groter de voorkeur van de klant voor de producten van uw merk. Hoe minder een klant weet van een merk, des te lager is de aankoopkans. Brand loyalty speelt een grote rol; hoe loyaler hoe beter, want trouwe klanten zijn significant goedkoper voor de organisatie dan het werven van nieuwe klanten. Hoge Brand Equity maakt het merk ook minder gevoelig voor marketingacties van de concurrentie. Klanten hebben voor merken met hoge Brand Equity een grotere inelastische reactie op prijsstijgingen. Uit andere studies blijkt dat klanten met een sterke en positieve attitude voor het merk bereid zijn om premium prijzen te betalen (o.a. Starr & Rubinson, 1978).

Het Brand equity model van MSI Direct stelt de brand equity van uw merk vast in vergelijking tot de belangrijkste concurrenten. Het geeft verder aan welke aanknopingspunten er zijn om de brand equity van uw merk te verhogen.

Verkrijgbaar vanaf €1.000,-

Sneller

Goedkoper

Beter